Čo je sushi?

Sushi je populárne a chutné japonské jedlo. V základe sa skladá z varenej ryže zmiešanej s octom (tzv. Shari) a kombinácie iných ingrediencií ako ryby, morské plody, morská tráva, zelenina, atď. I keď toto populárne jedlo má korene v juhovýchodnej Ázii staré stovky rokov, sushi sa stále vyvíja v mnohých častiach sveta dodnes. Či už hľadáte zdravú alternatívu, chcete si pochutnať na ázijskej kuchyni alebo jednoducho zažiť iný štýl stravovania, sushi je overenou voľbou mnohých ľudí celosvetovo. Vďaka nízkemu obsahu tuku, zdravému charakteru a výbornej chuti je sushi naozaj jedlom budúcnosti – i keď existuje viac ako ticíc rokov! 
Existuje viacero typov sushi, z ktorých si môžete vybrať. Typy sa líšia spôsobom prípravy, prezentácie a použitými ingredienciami.
 

Rozdelenie sushi:

 
MAKI je najznámejší druh sushi, ktorým sa nedá nič pokaziť. Ingrediencie sú obalené v sushi ryži, ktorá je zrolovaná v nori, chutnej morskej chaluhe.
 
NIGIRI je momentálne najobľúbenejší druh sushi na svete, je chutný kopček ryže preložený ingredienciou podľa Vášho výberu.
 
SASHIMI sú lahodné plátky surového mäsa. Ak ste pravý gurmán ázijských chutí, odporúčame Vám práve sashimi.
 
URAMAKI je vlastne maki „naopak“. Jadro s ingredienciami sme obalili do nori a potom do ryže.
 
FUTOMAKI je extra veľké maki s viacerými ingredienciami.
 
BENTO BOX je tradičné japonské stolovanie, ktoré sa skladá z viacerých druhov menších pokrmov.
 
NUDLE sú ryžové rezance.
 
SOBA sú tenké tmavé rezance z pohánkovej múky.
 
UDON je pilier japonskej kuchyne, tradičné rezance udon vyrobené z pšeničnej múky.
 

Základné suroviny:

sake: s lososom
maguro: s tuniakom
managatsua: s maslovou rybou
ebi: s krevetou
saba: s makrelou
unagi: s grilovaným úhorom
tamago: s japonskou omeletou
abokado: s avokádom
 

Zoznam alergénov:

1. obilniny obsahujúce lepok  
2. kôrovce 
3. vajcia 
4. ryby
5. arašidy 
6. sójové zrná 
7. mlieko vrátane laktózy
8. orechy 
9. zeler 
10. horčica 
11. sezamové semená 
12. oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/ kg alebo 10mg/l
13. vlčí bôb 
14. mäkkýše
15. citrusové plody
16. Hríby rôzne druhy