Sushi je populárne a chutné japonské jedlo. V základe sa skladá z varenej ryže zmiešanej s octom (tzv. Shari) a kombinácie iných ingrediencií ako ryby, morské plody, morská tráva, zelenina, atď. I keď toto populárne jedlo má korene v juhovýchodnej Ázii staré stovky rokov, sushi sa stále vyvíja v mnohých častiach sveta dodnes. Či už hľadáte zdravú alternatívu, chcete si pochutnať na ázijskej kuchyni alebo jednoducho zažiť iný štýl stravovania, sushi je overenou voľbou mnohých ľudí celosvetovo. Vďaka nízkemu obsahu tuku, zdravému charakteru a výbornej chuti je sushi naozaj jedlom budúcnosti – i keď existuje viac ako ticíc rokov! Existuje viacero typov sushi, z ktorých si môžete vybrať. Typy sa líšia spôsobom prípravy, prezentácie a použitými ingredienciami.
Rozdelenie sushi:
• MAKI
je najznámejší druh sushi, ktorým sa nedá nič pokaziť. Ingrediencie sú obalené v sushi ryži, ktorá je zrolovaná v nori, chutnej morskej chaluhe.
• NIGIRI
je momentálne najobľúbenejší druh sushi na svete, je chutný kopček ryže preložený ingredienciou podľa Vášho výberu.
• SASHIMI
sú lahodné plátky surového mäsa. Ak ste pravý gurmán ázijských chutí, odporúčame Vám práve sashimi.
• URAMAKI
je vlastne maki „naopak“. Jadro s ingredienciami sme obalili do nori a potom do ryže.
• FUTOMAKI
je extra veľké maki s viacerými ingredienciami.
• BENTO BOX
je tradičné japonské stolovanie, ktoré sa skladá z viacerých druhov menších pokrmov.
• NUDLE
sú ryžové rezance.
• SOBA
sú tenké tmavé rezance z pohánkovej múky.
• UDON
je pilier japonskej kuchyne, tradičné rezance udon vyrobené z pšeničnej múky.
Základné suroviny
sake:
s lososom
maguro:
s tuniakom
managatsua:
s maslovou rybou
ebi:
s krevetou
saba:
s makrelou
unagi:
s grilovaným úhorom
tamago:
s japonskou omeletou
abokado:
s avokádom